15 Mai 2013

Comunicat de presă - Lansarea Festivalului LGBT Curcubeu peste Nistru

Conferinţa de presă Curcubeu peste Nistru

În perioada 14 – 15 mai, sub genericul „Parteneriatul – cheia succesului”, la Chișinău se va desfășura cel de-al XII pride-festival al comunității LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și persoane transgender) din Republica Moldova „Curcubeul peste Nistru – 2013”.

Pride-ul e un eveniment al cărui scop e sărbătorirea sentimentului de demnitate personală, triumful libertății personalității, manifestarea diversității și unității LGBT, susținerea unei atitudini tolerante față de respectiva comunitate, protecția drepturilor omului și a egalității civice pentru toți oamenii indiferent de orientarea lor sexuală și identitatea de gen.

Pride-ul moldovenesc e un festival al culturii LGBT, care include în sine activități purtând caracter informativ, atât pentru reprezentanții LGBT, pentru rudele și prietenii lor, cât și pentru toți cei solidari cu mișcarea LGBT. În acest an la data de 8 mai, Centrul de Informaţii „GENDERDOC-M” a împlinit 15 ani de activitate, cu această ocazie am decis să mărim numărul acivităţilor şi a zilelor festivalului până la o săptămână.

Deschiderea festivalului „Curcubeul peste Nistru – 2013” va avea loc astăzi, la 14 mai, în curtea oficiului Centrului de Informații „GENDERDOC-M” unde va avea loc ceremonia de arborare a drapelului fesivalului. În seara acestei zile va avea loc deschiderea expoziţiei de fotografii „Propia cameră” dedicată vieţii de zi cu zi a familiilor LGBT (lesbiană, gay, bisexual, transgender), care se ciocnesc cu opresiune şi ameninţări cu violenţă din cauza orientării sexuale sau identităţii de gen. Expoziţia este consacrată Zilei Familiei, care se marchează în Moldova la 15 mai.

La 15 mai vor avea loc două activităţi publice: acţiunea „Lasă un mesaj în susţinerea LGBT” şi dezbaterile „Rădăcinile homofobiei în societatea noastră cea tolerantă”. Scopul de  bază a acestor evenimente este de a demonstra că în Moldova sunt mulţi oameni care nu împart societatea în „normali” şi „anormali”.
Data de 16 mai va fi consacrată aniversării a 15-a a Centrului de Informaţii „GENDERDOC-M”. În această zi va avea loc un şir de activităţi mai puţin deschise pentru public larg, dar şi premierea anuală a învingătorilor concursului „Pentru promovarea în cadrul societăţii a unei atitudini tolerante faţă de LGBT şi pentru aportul în dezvoltarea mişcării comunităţii LGBT din Moldova”.

17 mai – Ziua internaţională împotriva homofobiei – o începem cu tradiţională ceremonie de depunere de flori la Monumentul Victimelor Represiunilor. Organizatorii şi oaspeţii pride-festivalului vor cinsti memoria celor care au devenit victime ale regimurilor totalitare.

La 18 mai va avea loc conferinţa consacrată celei de-a 15-ea aniversări a Centrului de Informaţii „GENDERDOC-M”: „Parteneriatul – cheia succesului”. Împreună cu partenerii şi finanţatorii noştri vom trage concluziile activităţii pe parcursul a 15 ani, vom menţiona succesele noastre  şi vom discuta contribuţia GENDERDOC-M în dezvoltarea altor organizaţii LGBT în spaţiul post-sovietic. După conferinţă, organizatorii festivalului vor invita oaspeţii săi la spectacolul „Dragă Moldova, putem să ne pupăm puţin de tot?”. Este un spectacol documentar, bazat pe istoriile personale ale gay-ilor şi lesbienelor, dar şi ale părinţilor şi copiilor acestora. În spectacol sunt implicaţi actori neprofesionişti. El este montat în cadrul teatrului-spălătorie de către o regizoare din Germania.

Duminică prin centrul Chişinăului va trece marşul „LGBT pentru valorile tradiţionale”. Denumirea marşului nu este aleasă întâmplător. Prin acest marş vrem să subliniem că astfel de valori precum respectul reciproc, iubirea şi familia nu sunt străine comunităţii LGBT.

Toate activitățile organizate în cadrul programului festivalului se axează pe accentuarea ideii că drepturile omului și demnitatea umană aparțin fiecăruia dintre noi de la naștere din simplul motiv că ne-am născut cu toți oameni. Anume ideea unirii acelor pentru care demnitatea umană și egalitatea în drepturi constituie valori indiscutabile a și devenit obiectivul principal al activității Centrului de Informații „GENDERDOC-M” în anul curent.

Programul Festivalului

Comunicatul de presă (PDF, 334 KB)

În domeniul biologiei eu nu am întâlnit niciodată termenul de "normă". Natura nu are norme, natura are variante

Doctor în ştiinţe biologice

Abonează-te

Abonează-te la Egali newsletter feed
  • Vlad

    Chişinău

    Nici nu ştiu sigur de unde să încep, am multe de spus, încat aş putea devia în confuzii filozofice.